Creme brulee – wersja z karmelem bez palnika
Creme brulee to prosty deser wywodzący się z kuchni francuskiej i składający się dosłownie z kilku składników. Słodka, pyszna, kremowa słodkość dosłownie rozpływa się w ustach, a karmel idealnie pasuje do tego dania. Oryginalnie creme brulee wymaga palnika do skarmelizowania cukru, tym razem przedstawiam Wam przepis na równie pyszny deser bez konieczności zakupu takiego narzędzia kuchennego 🙂
Składniki:
300 ml śmietanki 30%
3 żółtka z dużych jajek
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo na karmel:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Roztrzep za pomocą widelca żółtka razem ze śmietanką i cukrami na jednolitą konsystecję. Zwróć uwagę, by cukry się rozpuściły. Masę przelej do żaroodpornych foremek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110°C (grzałka góra – dół) na 40-45 minut. Deser ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin. Z wody i cukru stwórz karmel wsypując składniki do rondla i podgrzewając, aż uzyska lekko brązowy kolor. Przelej karmel do foremek z masą i równomiernie rozprowadź, a gdy karmel zastygnie to deser będzie gotowy do podania 🙂
Smacznego!