Kremowa zupa grochowa
Rozgrzewająca zupa z dużą ilością mięsa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Proste, jednogarnkowe, aromatyczne danie zadowoli i nasyci nawet najbardziej wybrednego głodomora 🙂
Składniki:
350 g łuskanego groszku
500 g kiełbasy śląskiej
250 g wędzonego boczku
250 g ziemniaków
1 cebula
1,3 l wody
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 liść laurowy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Groch opłucz na sitku i dodaj do garnka. Zalej wodą i powoli podgrzej aby doprowadzić do wrzenia (czasem mieszaj aby groszek nie przywarł do garnka). Boczek pokrój w dużą kostkę i podsmaż na patelni bez oleju (tłuszcz z boczku zastąpi olej). Po usmażeniu dodaj do garnka. Na rozgrzanym tłuszczu z boczku należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i też dodaj do garnka. Następnie trzeba pokroić kiełbasę w grubę plasterki i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na którym smażyliśmy cebulę. Dodaj do garnka. Jeśli będzie wydzielać się szumowina, to ją usuń. Dodaj liść laurowy, zmiażdżony czosnek, majeranek, pieprz i sól. Gotuj zupę od czasu do czasu mieszając około godzinę aż groszek całkowicie się rozgotuje. Przez ten czas przygotuj ziemniaki – obierz i pokrój w niedużą kostkę.Dodaj te ziemniaki do garnka i gotuj przez 15 minut (do miękkości ziemniaków). Podawaj z chlebem lub po prostu zjedz jak zupę 🙂
Smacznego!