Od kiedy moje dzieci zaczęły jeść kalafior, to także stało się także jedno z moich ulubionych warzyw. Zdrowe, smaczne, dietetyczne warzywo znajduje wiele zastosowań w kuchni. Tym razem zapraszam na zapoznanie się z przepisem na szybką, kremową i delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera 🙂

Składniki:

250 g oddzielonych kwiatów kalafiora
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 szklanki bulionu drobiowego
2 szklanki mleka
1 szklanka startego sera cheddar
sól i pieprz
szczypiorek posiekany

Przygotowanie:

Rozpuść na średnim ogniu masło w garnku. Dodaj cebulę, wymieszaj i smaż do zmięknięcia. Posyp mąką i dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj kalafior, przykryj garnek i gotuj przez 5-8 minut. Zmniejsz ogień. Dodaj mleko i ser. Mieszaj od czasu do czasu aż ser będzie roztopiony a zupa będzie gęsta. Dopraw solą i pieprzem. PRzenieś na głęboki talerz i posyp szczypiorkiem. Podawaj gorące 🙂

Smacznego!

bulion, masło, kalafior, ser, mąka, mleko, szczypiorek, cebula

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 10 =