Kremowa zupa z kalafiora
Od kiedy moje dzieci zaczęły jeść kalafior, to także stało się także jedno z moich ulubionych warzyw. Zdrowe, smaczne, dietetyczne warzywo znajduje wiele zastosowań w kuchni. Tym razem zapraszam na zapoznanie się z przepisem na szybką, kremową i delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera 🙂
Składniki:
250 g oddzielonych kwiatów kalafiora
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 szklanki bulionu drobiowego
2 szklanki mleka
1 szklanka startego sera cheddar
sól i pieprz
szczypiorek posiekany
Przygotowanie:
Rozpuść na średnim ogniu masło w garnku. Dodaj cebulę, wymieszaj i smaż do zmięknięcia. Posyp mąką i dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj kalafior, przykryj garnek i gotuj przez 5-8 minut. Zmniejsz ogień. Dodaj mleko i ser. Mieszaj od czasu do czasu aż ser będzie roztopiony a zupa będzie gęsta. Dopraw solą i pieprzem. PRzenieś na głęboki talerz i posyp szczypiorkiem. Podawaj gorące 🙂
Smacznego!