Bardzo lubię klasyczną carbonarę, ale mojemu mężowi nie do końca podchodzi, dlatego też postanowiłam przygotować mu ten makaron lekko zmodyfikowany. W ten oto sposób znalazłam jego idealną wersję, która zjada prosząc o dokładkę. Potrawa ta wygląda elegancko, robi się szybko, a co najważniejsze, jest bardzo smaczna. Pamiętajcie, że najważniejsze by danie smakowało Wam, w kuchni warto poeksperymentować by znaleźć danie idealne dla siebie i rodziny 🙂

Składniki:

500 g makaronu typu spaghetti
250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
4 jajka (mogą być same żółtka)
200 g słodkiej śmietanki 30%
70 g startego parmezanu
posiekana zielona pietruszka
sól i pieprz
starty parmezan do posypania wierzchu

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, ale nie przelewaj wodą, po prostu zostaw w sitku. Boczek podsmaż na patelni bez dodawania oleju (sam w sobie ma sporo tłuszczu). Jajka, parmezan, śmietankę, szczyptę soli i sporą ilość pieprzu przenieś do naczynia i zmiksuj na jednolitą masę (najlepiej za pomocą blendera). Kiedy boczek się zarumieni, dodaj makaron i całość wymieszaj. Smaż razem 2 minuty. Ściągnij patelnię z palnika i całość zalej masą z jajkami, serem i śmietanką. Wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby makaron został pokryty masą i sos lekko zgęstniał. Jeśli pozostawisz patelnię na palniku to jajka się zetną i będziesz miał jajecznicę z makaronem i boczkiem. Dodaj posiekaną pietruszkę. Przełóż na talerz i posyp pozostałym serem.

Smacznego!

boczek, ser, jajko, pietruszka, makaron, spaghetti, śmietanka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 4 =