Rurki z kremem
Delikatne rurki z puszystym, waniliowym kremem i lekko chrupiącym ciastem to idealny deser na każdą okazję. Wykonanie jest lekko pracochłonne, ale efekt końcowy ucieszy wszystkich domowników, a to najważniejsze 🙂 W szybszej wersji zamiast budyniowego kremu można użyć po prostu bitej śmietany i też będzie przepysznie 🙂
Ciasto:
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
3 żółtka
4 łyżki śmietany, użyłam 18%
100 g powdered sugar
szczypta soli
ubite jajko do posmarowania
cukier do posypania
Krem:
Składniki:
700 ml mleka
2 opakowania 40 g waniliowego budyniu
3 żółtka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
200 g masła w pokojowej temperaturze
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, żółtko, śmietanę, cukier puder oraz szczyptę soli, całość wymieszaj mikserem. Powstałe ciasto zagnieć na stolnicy. Ciasto podziel na dwie części, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. Ciasto przygotowałam wieczorem, a rano piekłam. Ciasto wyjmij z lodówki godzinę przed przygotowaniem, aby zmiękło. Rozwałkuj je na grubość 2 mm na stolnicy oprószonej mąką. Pokrój je w paski o szerokości 32 cm i 1,9 cm za pomocą krajalnicy do pizzy. Nasmaruj olejem formy do rożków i owiń je ciastem. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i każdy rożek wysmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub do momentu, aż uzyska ładnie złocisty kolor. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij rurki z foremek, gdy są jeszcze gorące i pozostaw do ostygnięcia. Powtórz proces dla drugiej partii ciasta. W międzyczasie w rondelku podgrzej 500 ml mleka z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli. W pozostałym mleku wymieszaj żółtko i budyń waniliowy w proszku i wlej do gorącego mleka, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ubij miękkie masło do miski i dodawaj pojedynczo łyżkę budyniu do masła. Zostaw do schłodzenia. Wypełnij każdą tubkę kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Gotowe 🙂
Smacznego!