Kremowe ciasto z czekoladową bezą i porzeczkami
Kakaowe ciasto z puszystym kremem, kruchą bezą i owocowym dżemem to połączenie tworzące idealny poobiedni deser. Ciasto to smakuje wspaniale, prezentuje się nieziemsko i bardzo szybko znika z talerza 🙂
Ciasto:
Składniki:
4 eggs, w temperaturze pokojowej
32 g kakao
32 g mąki
½ szklanki cukru
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, aż białka zgęstnieją i będą błyszczące. Dodawaj po jednym żółtku cały czas ubijając. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, aż masa będzie bardzo puszysta. Połącz kakao i mąkę i przesiej do czystej miski. Dodaj je do ubitej masy, najlepiej w 4 partiach, delikatnie i powoli mieszając za każdym razem z minimalną prędkością. Masa powinna się dobrze połączyć i zachować puszystość. Włóż do blaszki do pieczenia o wymiarach 25x37cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia
Krem:
Składniki:
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
400 ml śmietanki 30% mocno schłodzonej
5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Ubij mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem na sztywny krem (dostosuj słodkość). Wstaw do lodówki.
Beza czekoladowa:
Składniki:
4 białka z jajek
170 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka octu winnego
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno. Dodawaj po łyżce cukru cały czas ubijając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj ocet winny i przesiej mąkę ziemniaczaną i kakao. Mieszaj delikatnie, aż składniki dobrze się połączą. Bezę wyłożyć na blachę, której używałeś do pieczenia ciasta, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 90°C i piecz przez kolejne 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Dodatkowe składniki:
porzeczkowy lub borówkowy dżem (użyłam domowego)
Umieść ciasto na blasze. Rozłóż równomiernie 6-8 łyżek dżemu. Krem nałóż równomiernie na wierzch. Delikatnie wyjmij bezę z papieru do pieczenia i nałóż na krem. Wstaw do lodówki na noc do schłodzenia.
Smacznego!