W Polsce bardzo popularne są budki z kebabami i rollo. Dania te są naprawdę pyszne, dlatego też postanowiłam stworzyć swoją własną wersję z jeszcze większą ilością mięsa i mieszanka świeżych warzyw. Danie te świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc świetnie nadaje się jako awaryjna przekąska podczas podróży 🙂 

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
3 łyżki czarnego sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
1-2 liście czerwonej kapusty posiekane
1-2 liście zwykłej kapusty posiekane
1 ogórek pokrojony w paski
1 pomidor posiekany
100 g startego żółtego sera
4-5 płatów tortilli

Przygotowanie:

Przenieś kurczaka do miski z połową cebuli, czosnkiem, sosem sojowym, solą, pieprzem i wszystko wymieszaj. Marynuj przez noc. Kurczaka zgrilluj na grillu (może być elektryczny lub grillowa patelnia). Pokrój kurczaka na mniejsze kawałki. Przenieś kilka kawałków na środek płata tortilli. Dodaj trochę ogórka, kapustę, cebulę, pomidor i ser. Zamknij obie krawędzie, naciśnij i zwiń, aby upewnić się, że wypełnienie nie jest luźne. Przenieś na talerz. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników. Podgrzej na grillu przez 10 minut, a potem przenieś na talerz do podawania dań. Jedz z sosem czosnkowym 🙂

Smacznego!

kapusta, ser, kurczak, ogórek, czosnek, sok z cytryny, cebula, czerwona kapusta, sos sojowy, pomidor, wrapper

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 ⁄ 1 =