Kurczak pieczony w rękawie
Lubię piec dania w rękawie i sama się zdziwiłam, że nie mam żadnego przepisu z tym sposobem pieczenia, więc czas to zmienić! Zaczynam więc od niezwykle prostego przepisu, ale nieziemsko smacznym. Kurczak jest w wewnątrz soczysty, aromatyczny, a na zewnątrz ma wspaniałą, chrupiącą skórkę 🙂
Składniki:
5-6 ćwiartek z kurczaka
Składniki na marynatę:
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki soli
Dodatko:
rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Kurczaka włóż do rękawa do pieczenia. Dodaj marynatę i ręcznie dokładnie wymieszaj kurczaka z marynatą. Wstaw zamarynowanego kurczaka do lodówki na conajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyciągnij kurczaka z lodówki godzinę przed upieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg), zapnij rękaw zapinką, włóż rękaw z kurczakiem na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez godzinę. Po tym czasie rozerwij rękaw (zrobi się z niego balon, ale nie wybuchnie) i rozłóż kurczaka skórą do góry, rękaw może zostać na blasze razem z całym sokiem. Ustaw piekarnik na grill z górną grzałką (jeśli piekarnik nie ma takiej opcji to może być grzanie z góry lub góra-dół) i piecz przez 10-20 minut aż do uzyskania chrupiącej skórki. Czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego warto co chwilę zaglądać do kurczaka by sprawdzić, czy się nie przypala. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami, jak na przykład pieczone ziemniaki i klasyczna surówka z marchewki 🙂
Smacznego!