Kurczak Arroz Caldo
Arroz Caldo to filipińskie danie przeważnie zawierające kleisty ryż, ale też można przygotować to danie ze zwykłego ryżu z większą ilością wody lub bulionu. Charakterystyczny smak tego dania daje kurczak z kośćmi, kawałki imbiru i szalotka. Zupa ta świetnie się sprawdza na chłodne dni, jak i na te cieplejsze. Jest to ulubione danie naszej córki 🙂
Składniki:
500 g kurczaka (udko lub nogi)
2 kawałki imbiru pokrojone w plastry
2 ząbki czosnku posiekane
1 średnia cebula posiekana
1 szklanka ryżu
4 szklanki bulionu drobiowego
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ugotowane jajka
podsmażone kawałki czosnku (ja daję dwa ząbki)
½ posiekanej szalotki
plasterki limonki
olej do smażenia
Przygotowanie:
W głębokim garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Smaż imbir aż do uzyskania brązowego koloru. Dodaj czosnek i cebulę, smaż przez 2-3 minuty, aż cebula będzie miękka. Dodaj kurczaka i usmaż go z każdej strony na złoty kolor. Dodaj ryż i mieszaj przez 1-2 minuty. Zalej całość bulionem i doprowadź do wrzenia. Dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut aż kurczak będzie miękki, a ryż wchłonie bulion (jeśli będzie potrzeba to możesz dodać więcej bulionu). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przenieś porcję na talerz. Podawaj z ugotowanymi jajkami, smażonym czosnkiem, posiekaną szalotką i limonką 🙂
Smacznego!