Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami
Przepyszny sposób na aromatyczną zapiekankę w wersji lżejszej, bo zamiast tłustej śmietany lub śmietanki zostanie użyty lekki jogurt z jajkiem i parmezanem. Taki sos świetnie scali naszą zapiekankę, która jest niezwykle smaczna, pięknie pachnie. Zamiast pieczarek można użyć leśnych grzybów, wtedy zapiekanka pięknie pachnie lasem 🙂
Składniki:
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę (400-500g)
300 g pieczarek umytych i pokrojonych w paski
300 g jogurtu naturalnego
2 jajka
40 g startego parmezanu
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki rozmarynu
sól i pieprz
łyżka oliwy do smażenia
łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Na jednej patelni podgrzej oliwę i dodaj czosnek z cebulą. Po minucie dodaj pieczarki i smaż razem przez 10 minut. Przez ten czas na drugiej patelni rozgrzej olej. Oprócz kurczaka solą i pieprzem i smaż na złoty kolor. Dodaj do pieczarek i smaż razem, aż woda wyparuje. Przez ten czas w misce wymieszaj jogurt, jajko, starty parmezan, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Mięso z pieczarkami przełóż do naczynia. Zalej całość powstałą mieszanką jogurtu, jajek i sera i równomiernie rozprowadź. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-20 minut. Podawaj z ziemniakami, makaronem lub ryżem 🙂
Smacznego!