Sernik z cytrynową polewą
Idealny deser tej wiosny! Kremowy, gładki i pyszny sernik zwieńczony soczystą polewą cytrynową domowej roboty. Piękna prezentacja, wspaniały orzeźwiający smak!
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka pokruszonych krakersów czekoladowych
½ szklanki rozpuszczonego masła
1 łyżka cukru
Nadzienie:
1 kg twarogu na sernik
250 g mascarpone
1 ½ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 12%
200 ml śmietanki 36 %
5 dużych jajek
2 łyżki mąki
Cytrynowa polewa:
⅓ szklanki cukru
3 duże jajka
¼ szklanki soku z cytryny
2 łyżeczki skórki z cytryny
½ szklanki rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Mieszanina powinna wyglądać jak mokry piasek i trzymać się razem. Przełóż do 23cm okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie i dociśnij łyżką do dna. Piecz ciasto w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. W czystej misce połącz wszystkie składniki na nadzienie. Mieszaj na średnio-wysokich obrotach, aż dobrze się połączą. Nadzienie wylewamy na wcześniej upieczone ciasto i pieczemy 15 minut. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 120ºC i piecz przez kolejne 1 ½ godziny. Po tym czasie lekko otwórz piekarnik i zostaw sernik w środku na około pół godziny. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Czas przygotować polowę cytrynowa. W wodnej kąpieli wymieszaj cukier i jajka na gładką masę (wodna kąpiel polega na gotowaniu wody w jednym garnku, a w drugim garnku na parze gotują się docelowe składniki). Wymieszaj sok z cytryny, skórkę z cytryny i roztopione masło. Podgrzewaj i ubijaj stale, aż zgęstnieje. Nie pozwól, aby mieszanina zagotowała się. Wlej cytrynową polewę do szklanej miski i przykryj folią spożywczą. Pamiętaj, aby docisnąć folię spożywczą do górnej części polewy, aby uniknąć powstania kożucha. Wstaw do lodówki do ostygnięcia. Polej sernik polewą i w razie potrzeby udekoruj bitą śmietaną 🙂
Smacznego!