Champorado to słodzona czekoladowa owsianka ryżowa popularna w kuchni filipińskiej. Wykonany jest z lepkiego ryżu i tablea (kapsułki zmielonego ziarna kakaowego), ale można go również przygotować z proszku kakaowego. Champorado można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, najczęściej podczas śniadania lub meriendy (popołudniowy lekki posiłek lub przekąska) z dodatkiem mleka i cukru. Niektórzy lubią to danie z soloną suszoną rybą 🙂

Składniki:

1 szklanka kleistego ryżu opłukanego i odsączonego
4 szklanki wody
½ szklanki kakao
¼ szklanki brązowego cukru
mleko zagęszczone niesłodzone jako dodatek

Przygotowanie:

Włóż ryż i wodę do garnka. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut, aż ryż zmięknie i zgęstnieje. Dodaj kakao w proszku i brązowy cukier. Mieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Zdejmij z ognia po osiągnięciu pożądanej konsystencji. Przelej do miski i podawaj z mlekiem zagęszczonym. Owsiankę można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

kakao, proste przepisy, szybki przepis, ryż kleisty, mleko, ryż, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 + 27 =