Pizza z kalafiora
Pizza kalafiorowa to lżejsza i dietetyczna wersja klasycznej pizzy, którą przygotowuje się dużo szybciej, bo nie trzeba oczekiwać aż ciasto wyrośnie. Za to smak jest genialny, zbliżony do klasycznej pizzy, a zapach pobudza zmysły wszystkich osób znajdujących się w pomieszczeniu. Proste i pyszne danie, które naprawdę warto zrobić 🙂
Ciasto:
Składniki:
600 g surowego kalafiora pokrojonego w różyczki
70 g sera twardego np. parmezan startego
1 duże jajko
pół łyżeczki soli
duża szczypta pieprzu
łyżka oleju
Przygotowanie:
Kalafior ugotuj do miękkości, odcedź i zmiel za pomocą blendera na puree. Włóż puree do tetry i delikatnie wyciśnij z niego wodę. Przełóż do miski. Dodaj jajko, starty ser, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a papier delikatnie wysmaruj olejem. Na oleju rozprowadź masę na okrągły kształt o grubości pół centymetra. Gotowy spód piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Wyciągnij ciasto, ale nie wyłączaj piekarnika. Czas na polanie ciasta sosem.
Sos pomidorowy (można przygotować z poprzedniego przepisu na pizzę)
Składniki:
1 duży pomidor malinowy obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
2 małe cebulki dymki posiekane
1 łyżka szczypiorku
pół łyżeczki cukru (jeśli jesteś na diecie to możesz pominąć)
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki bazylii
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i cebulkę i lekko duś przez 3 minuty. Dodaj resztę składników i gotuj, aż składniki się połączą, a woda zredukuje tak, że sos będzie gęsty. Nałóż równomiernie sos na kalafiorowy spód.
Dodatki:
150 g sera mozzarella pokrojonego w cienkie plastry (dobrze sprawdza się też wersja light o mniejszej zawartości tłuszczu)
4-5 czarnych oliwek pokrojonych w pierścienie
4 plasterki chudej szynki pokrojone w dużą kostkę
kilka listków bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Gdy na cieście kalafiorowym będzie sos możesz dodać dowolne ulubione dodatki. U mnie to oliwki, mozzarella i szynka. Najpierw na sos połóż szynkę i oliwki. Całość przykryj mozzarellą. Wstaw do piekarnika da 10-13 minut, aż ser ładnie się rozpuści i zbrązowieje. Wyciągnij z piekarnika i oprósz pizzę ziołami prowansalskimi i udekoruj listkami bazylii. Ciasto jest deliktaniejsze niż klasyczne pszenne, więc lepiej jedz pizze za pomocą widelca 🙂
Smacznego!