Kalafiorowe nuggetsy
Kalafiorowe nuggetsy to ciekawy sposób na smaczną przekąskę ze smażoną panierką zarówno dla wegetarian, dzieci jak i miłośników mięsa. Szybka i smaczna przekąska do chrupania z mięsistym kalafiorem zadowoli kubki smakowe każdego 🙂
Składniki:
500 g różyczek kalafiora
¾ szklanki mąki
½ szklanki mleka
1 jajko
sól i pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta ostrej papryki lub papryki chili (jeśli lubisz ostre dania to możesz dodać więcej)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Umyj kalafiorowe różyczki i osusz za pomocą ręczników papierowych. Odstaw na bok. Podgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Optocz kalafior w masie z przyprawami, następnie w bułce tarczej i smaż, aż uzyskają ładny, brązowy kolor i będą chrupiące. Przenieś na talerz z ręcznikiem papierowy. Nuggetsy są gotowe do podania 🙂
Smacznego!