Karmelowy sernik
Kolejny przepis na sernik z kapiącą polewą karmelową i startą czekoladą. Połączenie gładkiego, lekko słodkiego i aromatycznego karmelu o wyśmienitym smaku z sernikiem to recepta na uśmiech. Cudowny deser idealny na wyjątkową okazję, który z pewnością zachwyci Twoich gości, zwłaszcza miłośników serników 🙂
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka pokruszonych krakersów czekoladowych
½ szklanki rozpuszczonego masła
1 łyżka cukru
Nadzienie :
1 kg twarogu na sernik
250 g mascarpone
1 ½ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 12%
200 ml śmietanki 36 %
5 dużych jajek
2 łyżki mąki
Karmelowa polewa:
½ szklanki cukru
⅓ szklanki wody
70 g masła w kostkach
½ płaskiej łyżeczki soli himalajskiej
½ szklanki śmietanki 30%
starta czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Mieszanina powinna wyglądać jak mokry piasek i trzymać się razem. Przełóż do 23cm okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie i dociśnij łyżką do dna. Piecz ciasto w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. W czystej misce połącz wszystkie składniki na nadzienie. Mieszaj na średnio-wysokich obrotach, aż dobrze się połączą. Nadzienie wylewamy na wcześniej upieczone ciasto i pieczemy 15 minut. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 120ºC i piecz przez kolejne 1 ½ godziny. Po tym czasie lekko otwórz piekarnik i zostaw sernik w środku na około pół godziny. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostatnim krokiem będzie przygotowanie polewy, łącząc cukier i wodę w rondelku na średnim ogniu. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie wrzeć. Dodaj masło i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie gęstnieć i zmienić kolor. Dodaj sól i wlej śmietanę. Mieszaj energicznie przez około 1-2 minuty lub do uzyskania pożądanego koloru, ale cały czas uważaj, aby go nie przypalić. Przełóż karmel do szklanej miski. Pozostaw do ostygnięcia, a karmel lekko zgęstnieje. Polej sernik karmelem i udekoruj startą czekoladą 🙂
Smacznego!