Cannelloni z kurczakiem i warzywami
Cannelloni to świetny makaron do nadziewania, najczęściej jednak kojarzony z sosem pomidorowym. Tym razem przygotowałam lżejsze kalorycznie danie, gdzie nadzienie składa się z piersi kurczaka, pieczarek i warzyw. Lekko czasochłonne, ale przepyszne i świetnie prezentujące się danie zadowoli każdego, kto spróbuje 🙂
Składniki:
2 piersi z kurczaka (500 g) drobno posiekane lub zmielone maszynką do mięsa
400 g pieczarek pokrojonych w drobną kostkę
250 g brokuła
1 marchewka obrana i starta na małych oczkach tarki
2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę
1 ½ łyżeczki oregano
1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki soli
1 mała puszka kukurydzy
opakowanie 250 g makaronu cannelloni
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 jajka
250 ml jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka wymieszaj z oregano i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pieczarki z cebulą. Po około 7 minutach dodaj kurczaka i smaż razem około 15 minut, aż kurczak się usmaży, a woda z pieczarek odparuje. Przełóż do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia. Brokuł włóż do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 4 minuty. Wyciągnij i zalej go zimną wodą, aby go zahartować. Posiekaj go na drobne kawałki i dodaj do kurczaka. Dodaj także do miski kukurydzę, pieprz, sól, 2 jajka i całość dokładnie wymieszaj. Spróbuj farsz i ewentualnie dopraw do smaku. W mniejszej misce wymieszaj 2 jajka, czosnek i jogurt. Dopraw sos solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj. Kwadratowe naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Makaron ręcznie nadziewaj mięsnym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę makaronu polej sosem z jogurtu i czosnku, a na końcu polej cały wierzch potrawy. Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 40 minut.
Smacznego!