Cannelloni to świetny makaron do nadziewania, najczęściej jednak kojarzony z sosem pomidorowym. Tym razem przygotowałam lżejsze kalorycznie danie, gdzie nadzienie składa się z piersi kurczaka, pieczarek i warzyw. Lekko czasochłonne, ale przepyszne i świetnie prezentujące się danie zadowoli każdego, kto spróbuje 🙂

Składniki:

2 piersi z kurczaka (500 g) drobno posiekane lub zmielone maszynką do mięsa
400 g pieczarek pokrojonych w drobną kostkę
250 g brokuła
1 marchewka obrana i starta na małych oczkach tarki
2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę
1 ½ łyżeczki oregano
1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki soli
1 mała puszka kukurydzy
opakowanie 250 g makaronu cannelloni
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 jajka
250 ml jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka wymieszaj z oregano i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pieczarki z cebulą. Po około 7 minutach dodaj kurczaka i smaż razem około 15 minut, aż kurczak się usmaży, a woda z pieczarek odparuje. Przełóż do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia. Brokuł włóż do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 4 minuty. Wyciągnij i zalej go zimną wodą, aby go zahartować. Posiekaj go na drobne kawałki i dodaj do kurczaka. Dodaj także do miski kukurydzę, pieprz, sól, 2 jajka i całość dokładnie wymieszaj. Spróbuj farsz i ewentualnie dopraw do smaku. W mniejszej misce wymieszaj 2 jajka, czosnek i jogurt. Dopraw sos solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj. Kwadratowe naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Makaron ręcznie nadziewaj mięsnym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę makaronu polej sosem z jogurtu i czosnku, a na końcu polej cały wierzch potrawy. Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 40 minut.

Smacznego!

brokuły, cannelloni, marchewka, kurczak, kukurydza, proste przepisy, czosnek, jogurt grecki, pieczarki, olej, oliwa, cebula, oregano, piekarnik, makaron, pieprz, zioła prowansalskie, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 × 19 =