Świetny i aromatyczny dodatek do różnych ciast i deserów. Zapach pomarańczy większości kojarzą się ze świętami, więc ten naturalny aromat o intensywnym smaku i zapachu powinien znaleźć się w każdej kuchni gdzie są przygotowywane świąteczne potrawy. Idealnie także taka skórka sprawdza się podczas innych słodkawych wypieków 🙂

Składniki:

3 pomarańcze
130 g cukru
100 g wody
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Umyj pomarańcze i odetnij twarde końcówki. Pokrój pomarańcze na połówki, a potem każdą połówkę na trzy części, aby łatwiej je obrać. Ostrożnie obierz każdy kawałek pomarańczy najlepiej za pomocą ostrego noża i włóż skórki do miski. Zalej skórki zimną wodą. Namaczaj skórki w w wodzie przez dwa dni zmieniając wodę 2-3 razy dziennie, aby usunąć gorycz pomarańczy. Po tym czasie włóż skórki do rondla, zalej świeżą wodą, podgrzej i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Odcedź i ostudź skórki. Kiedy skórki będą chłodne odkrój białą część od wewnętrznej części skórek za pomocą płaskiego i ostrego noża. Pokrój skórki w kostkę lub w paski i odstaw. Wodę i cukier wymieszaj w rondelku na średnim ogniu. Kiedy powstanie syrop dodaj skórki pomarańczy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu aby nie przypalić i mieć pewność, że skórki zostały dokładnie obtoczone syropem. Pozostaw do ostygnięcia. Następnego dnia ponownie podgrzej skórki i dodaj sok z cytryny. Gotuj razem przez 1-2 minuty. Słodkie skórki pomarańczy są gotowe, możesz je przechowywać w słoiku w lodówce przez 1-2 miesiące 🙂

Smacznego!

aromat, ciasto, sok z cytryny, cytryna, pomarańcza, cukier, słodkości, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 ⁄ 10 =