Sezon szparagowy w pełni, więc warto je wykorzystać bo to naprawdę smaczne i zdrowe warzywo. Razem z kurczakiem na maśle z różnorodnymi przyprawami i aromatycznym sosem komponują wspaniałą symfonię smaków, do których na pewno po pewnym czasie zatęsknisz 🙂

Składniki:

500g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
250g szparagów
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
½ łyżeczki soli
2 łyżki masła
1 łyżeczka oliwy
2 ząbki czosnku posiekane
½ łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki suszonego majeranku
szczypta suszonej kolendry
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
½ kubka bulionu
1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

Do średniej miski włóż kurczaka, czosnek granulowany, cebulę w proszku, sól, pieprz, wymieszaj wszystko i pozostaw na 30 minut aby smaki się wymieszały. Na dużej patelni na średnim ogniu roztop masło i dodaj oliwę. Dodaj kurczaka i usmaż na brązowy kolor. Dodaj połowę czosnku, bazylię, oregano, rozmaryn, majeranek, kolendrę, tymianek, połowę ostrej papryki, wymieszaj i smaż 1-2 minuty. Kurczaka przenieś na oddzielny talerz. Na tej samej patelni dodaj pozostały czosnek i bulion. Wlej sok z cytryny, wsyp cukier, słodką paprykę, pozostała ostrą paprykę i pietruszkę. Przenieś na patelnie szparagi i gotuj do miękkości, aż bulion się wchłonie i powstanie gęsty sos. Ponownie włóż kurczaka na patelnię i wymieszaj z sosem. Całość przenieś na talerz i podawaj razem ze szparagami 🙂

Smacznego!

szparagi, masło, kurczak, czosnek, cytryna, oliwa, cebula

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 × 1 =