Kapitalna ciepła przekąska na wszelkie okazje dla wszystkich gości. Ciepłe, puszyste, aromatyczne bułeczki oraz idealnie doprawiony ser camembert to idealne połączenie dla Twoich kubków smakowych. Przygotuj to proste i pyszne danie na świętowanie nowego roku, na inną specjalną okazję lub po prostu na dzień, w którym masz ochotę na coś przepysznego 🙂

Składniki:

420 g mąki pszennej
220 ml ciepłej wody
4 g suchych drożdży
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
1 kółeczko sera camembert (120g)
1 ząbek czosnku posiekany
kilka gałązek rozmarynu
sól i pieprz do smaku
oliwa

Przygotowanie:

Mąkę, wodę, drożdże, sól i cukier wymieszaj w misce i ugniataj na jednolitą masę. Ciasto lekko będzie się kleiło. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Blaszkę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia i obsyp mąką. Dla ułatwienia możesz wybrany szkic przygotować za pomocą mąki. Opakowanie od sera camembert ułóż na środku blaszki, aby przygotować miejsce na ser. Z ciasta twórz małe kulki na bułeczki i układaj je dookoła opakowania od sera. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Przez ten czas przygotuj ser. Zetnij skórkę sera na górze, dodaj do środka rozmaryn, czosnek, pieprz, sól i kilka kropli oliwy. Owiń w folie do pieczenia od dołu i wstaw w miejsce pudełka na ser. Bułeczki oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 30-35 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto zarumieni. Podawaj gorące 🙂

Smacznego!

pieczenie, ser, mąka, czosnek, oliwa, piekarnik, pieprz, rozmaryn, sól, cukier, woda, drożdże

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 9 =