Brownie z białą czekoladą i malinami
Te czekoladowe brownie jest hitem bez względu na to, na jaką okazję je przygotuję. Warto również eksperymentować, po prostu dodając różne rodzaje owoców lub różne pożądane smaki. Tym razem te brownie są wykonane z mnóstwa gorzkiej czekolady, zwieńczone ganaszem z białej czekolady i z odrobiną malinowej polewy, co daje piękne ozdobne serca! Pyszny przepis na deser, który rozpływa się w ustach i sprawi, że będziesz chciał jeść więcej i więcej! 🙂
Składniki:
Brownie:
200 g gorzkiej czekolady połamanej na mniejsze kawałki
200 g masła
3 jajka w temperaturze pokojowej
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
140 g mąki pszennej przesianej
50 g pokruszonej czekolady do posypania wierzchu
Ganasz:
150 ml śmietanki 30%
200 g białej czekolady
Polewa malinowa:
200 g mrożonych malin
Przygotowanie:
Brownie:
W rondlu na średnim ogniu rozpuść masło. Zdejmij z ognia i dodaj gorzką czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia. Do dużej miski włóż cukier i jajka. Zmiksuj na jednolitą, puszystą masę. Do jajek dodaj mąkę, ekstrakt waniliowy i ostudzoną czekoladę. Delikatnie całość wymieszaj szpatułką na jednolitą masę. Przenieś masę do okrągłego naczynia i wyrównaj wierzch. Posyp górę pokruszoną czekoladą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C (góra-dół) przez około 30 minut (może być nawet 45 minut, to zależy od grubości ciasta) do suchego patyczka. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
Ganasz:
W rondlu podgrzej śmietankę. Zdejmij z ognia i dodaj białą czekoladę, całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Gdy ganasz wystygnie wylej ją na brownie w formie do pieczenia tak, by przykryć ciasto.
Polewa malinowa:
Włóż mrożone maliny do rondla i powoli podgrzewaj. Możesz dodać trochę wody jeśli obawiasz się przypalenia. Gotuj, aż do uzyskania syropu, następnie przelej całość przez sitko aby pozbyć się pestek. Ostudź. Za pomocą rękawa kuchennego lub nawet strzykawki zrób okrągłe kleksy na ganaszu z białej czekolady. Następnie za pomocą wykałaczki przejedź po malinowym kółku tak, aby uzyskać serce. Całe ciasto włóż na kilka godzin do lodówki 🙂
Smacznego!