Brownie to znany na całym świecie czekoladowy deser typowy dla kuchni amerykańskiej. W Polsce też jest sporo amatorów tego dania. Klasyczne brownie można bardzo łatwo ulepszyć dodając przepyszne czereśnie, a mieszanka ta tworzy wspaniały deser 🙂

Składniki:

300 g świeżych czereśni (mogą być mrożone)
250 g gorzkiej czekolady posiekanej
200 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
30 g cukru pudru
130 g mąki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
szczypta soli

Przygotowanie:

Czereśnie umyj, usuń pestki i pokrój na połówki. Odstaw na bok. W rondelku dodaj około 1 cala wody i zagotuj. Umieść szklaną miskę, która zmieści się na niej i która nie będzie dotykać dna rondla czyli przygotuj wodną kąpiel. Posiekane czekoladki i masło włóż do szklanej miski i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Wyłącz ogień, zdejmij i odstaw, aż płyn lekko się ostudzi. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. W misce ubij jajka i cukier. Mieszankę czekoladową wlewaj powoli do masy jajecznej, cały czas mieszając. W innej misce wymieszaj mąkę, kawę i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych składników. Mieszaj powoli z małą prędkością, aż dobrze się połączą. Nie mieszaj zbyt długo. Wsyp do ciasta połowę czereśni i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Wlać masę do prostokątnej lub kwadratowej formy do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe wiśnie ułóż na górze. Piecz około 25 minut w temperaturze 160°C. Wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój w kwadraty 🙂

Smacznego!

american, masło, wiśnie, czekolada, kawa, jajko, mąka, cukier puder, sól, cukier, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
54 ⁄ 27 =