Indyk to naprawdę smaczne i bogate w białko mięso. Dodatkowo takie udko prezentuje się naprawdę pięknie na stole, aromatyczne i soczyste, a smak zachwyci kubki smakowe wszystkich domowników 🙂

Składniki:

1 udko indyka
3 ząbki czosnku (posiekane)
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka soli
olej do podsmażenia

Przygotowanie:

Mięso umyj i osusz. Dokładnie natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką z każdej strony. Majerankiem natrzyj od góry. Wstaw do lodówki na noc. Rozgrzej dużą patelnię i obsmaż indyka z każdej strony. Pod koniec obsmażania dodaj posiekany czosnek i smaż razem 10 sekund. Zalej gorącą wodą na około ¼ wysokości indyka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem do miękkości mięsa od czasu do czasu przewracając mięso na drugą stronę (około 60 minut duszenia). Po tym czasie zredukuj sos do połowy (po prostu gotuj bez przykrycia). Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos mąką, ale według mnie nie jest to konieczne. Indyk nadaje się na ciepło razem z ziemniakami i sałatką, ale też jest pyszny na zimno do kanapek.

Smacznego!

czosnek, majeranek, indyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 + 5 =