Duszone żeberka to świetny sposób na prosty i bardzo smaczny obiad. Gulaszowy sos świetnie pasuje do ziemniaków, kaszy i oczywiście ryżu. Mięso jest miękkie, fajnie odchodzi od kości, soczyste i oczywiście bardzo smaczne. Z dodatkiem ogórków kiszonych mamy bardzo fajny klasyczny obiad 🙂

Składniki:

700 g żeberek pokrojonych na 4-5 cm kawałki (2 kości)
2 duże cebule pokrojone w grube półksiężyce
3 ząbki czosnku posiekane
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 ½ łyżeczki słodkiej papryki
1 ½ łyżeczki majeranku
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
1 łyżka mąki
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Mięso dokładnie natrzyj solą, mielonym pieprzem, słodka papryką, majerankiem oraz 1 ząbkiem bardzo drobno posiekanego czosnku. Zamarynowane mięso wstaw na noc do lodówki. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej. Obsmaż partiami żeberka z każdej strony na rumiany kolor i przełóż do garnka. Na tę samą patelnie wrzuć cebulę i lekko obsmaż. Pod koniec smażenia dodaj pozostały czosnek. Zalej wszytko szklanką gorącej wody i zagotuj przez moment, aby zabrać wszystkie smaki. Zawartość patelni przelej do garnka z żeberkami, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Duś żeberka na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 1,5 godziny, aż do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie już miękkie czas zagęścić sos. Wyjmij żeberka i odstaw na talerz. Na patelni (może być ta sama co wcześniej do podsmażania) rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy krótka chwilę, aż mąką się zarumieni. Przenosimy mąkę i masło do garnka i energicznie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy ponownie żeberka i gotujemy razem wszystko przez około 5-10 minut. Przez ten czas doprawiamy solą i pieprzem. Duszone żeberka świetnie smakują z ogórkiem kiszonym i ziemniakami.

Smacznego!

czosnek, majeranek, cebula, wieprzowina, żeberka, sos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 ⁄ 5 =