Gulasz wołowy
Smaczny, zdrowy, wysokobiałkowy i niskokaloryczny gulasz to idealna alternatywa dla osób na diecie. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, właściwie sama się robi, wystarczy od czasu do czasu coś zamieszać i coś dorzucić do garnka, a bardzo szybko sprawia uczucie sytości. Świetnie smakuje zarówno z kaszą, ryżem jak i z pieczywem 🙂
Składniki:
1 kg mięsa wołowego na gulasz pokrojonego w dużą kostkę
2 duże cebule (200 g) pokrojone w kostkę
3-4 cienkie łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku posiekane
200 g kalafiora pokrojone na różyczki
300 g koncentratu pomidorowego
80 g kukurydzy konserwowej
700 ml gorącej wody
1 średnia papryka pokrojona w kostkę
sól i pieprz
2 łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mięso podsmaż na maśle, aż zmieni kolor. Dodaj cebulę, czosnek, seler naciowy i smaż razem przez parę minut. Przypraw za pomocą papryki słodkiej i ostrej i zalej wszystko gorącą wodą (może być wrzątek). Duś pod przykryciem przez półtorej godziny na małym ogniu. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj kalafior i paprykę, duś razem pod przykryciem przez kolejną godzinę na małym ogniu. Pod koniec dodaj kukurydzę oraz dopraw do smaku pieprzem i solą i duś kolejne 3 minuty. Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami 🙂
Smacznego!