Bitki wołowe w sosie
Bitki wołowe przygotowuje się niezwykle prosto, a smak jest naprawdę genialny. Kruche, rozpadające się w ustach mięso o wyrazistym smaku razem z bogatym w smak sosem dostajemy danie doskonałe idealnie pasujące do ziemniaków, klusek czy też kaszy 🙂

Składniki:
1 kg udźca wołowego pokrojonych w duże plastry i utłuczone tłuczkiem (6-7 plastrów)
250 g pieczarek pokrojonych na mniejsze części
2 średni cebule pokrojone w piórka
5 żabek czosnku pokrojone na mniejsze kawałki
1 marchewka pokrojona w kostkę
1 mały korzeń pietruszki pokrojony w kostkę
1 mały kawałek selera pokrojony w kostkę
2 łyżki sosu sojowego
400 ml bulionu drobiowego (może być rosół z poprzedniego dnia)
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka oregano
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
ewentualnie sól do smaku (ja nie dodawałam)
Przygotowanie:
Plastry wołowiny natrzyj z każdej strony pieprzem. Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu. Smaż wołowinę z każdej strony na brązowy kolor przez około 2-3 minut i przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż cebulę na małym ogniu. Dodaj marchewkę, pietruszkę, czosnek, seler i smaż razem na małym ogniu. W tym samym czasie na drugiej patelni rozpuść masło i podsmaż pieczarki. Dodaj do cebuli podsmażone pieczarki, oregano i całość dokładnie wymieszaj. Smaż razem kilka minut i przenieś zawartość patelni do garnka z wołowiną. Zalej gorącym bulionem, dodaj trochę pieprzu, liście laurowe, ziela angielskie i duś na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie dodaj sos sojowy i duś kolejne 30-60 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zawartość garnka zblenduj na jednolitą masę. Włóż z powrotem mięso, ewentualnie sos dopraw do smaku przyprawami z przepisu. Podawaj na przykład z ziemniakami i mizerią 🙂
Smacznego!
