Cukinie to świetne warzywo nadające się do wielu potraw. Tym razem przedstawiam pieczoną cukinię z przepysznym farszem. Podkręcony smak za pomocą boczku sprawia, że danie jest genialne, idealne zarówno na obiad, kolację jak i trochę większą przekąskę 🙂

Składniki:

2 duże cukinie, umyte, przekrojone na pół wzdłuż i usuniętymi pestkami
5 średnich ziemniaków, ugotowanych
1 jajko
½ szklanki startego parmezanu, oraz 4 łyżki do posypania
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 cebula drobno posiekana
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
4 plastry smażonego bekonu pokrojonego na mniejsze kawałki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC i wyłóż blachę do pieczenia folią. Natrzyj cukinię oliwą i posyp solą i pieprzem. Piecz przez 15 minut. Wyjmij cukinie z piekarnika, ale nie wyłączaj piekarnika. W międzyczasie ugotowane ziemniaki przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, parmezan, śmietanę, roztopione masło, posiekaną pietruszkę, cebulę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Każdą cukinię nafaszeruj nadzieniem i posyp parmezanem. Piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu, gdy ser stanie się złotobrązowy. Posyp chrupiącym smażonym boczkiem i posiekaną świeżą natką pietruszki 🙂

Smacznego!

boczek, masło, ser, krem, proste przepisy, jajko, oliwa, cebula, pietruszka, pieprz, ziemniaki, sól, cukinia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 17 =