Pieczone nadziewane cukinie
Cukinie to świetne warzywo nadające się do wielu potraw. Tym razem przedstawiam pieczoną cukinię z przepysznym farszem. Podkręcony smak za pomocą boczku sprawia, że danie jest genialne, idealne zarówno na obiad, kolację jak i trochę większą przekąskę 🙂

Składniki:
2 duże cukinie, umyte, przekrojone na pół wzdłuż i usuniętymi pestkami
5 średnich ziemniaków, ugotowanych
1 jajko
½ szklanki startego parmezanu, oraz 4 łyżki do posypania
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 cebula drobno posiekana
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
4 plastry smażonego bekonu pokrojonego na mniejsze kawałki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC i wyłóż blachę do pieczenia folią. Natrzyj cukinię oliwą i posyp solą i pieprzem. Piecz przez 15 minut. Wyjmij cukinie z piekarnika, ale nie wyłączaj piekarnika. W międzyczasie ugotowane ziemniaki przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, parmezan, śmietanę, roztopione masło, posiekaną pietruszkę, cebulę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Każdą cukinię nafaszeruj nadzieniem i posyp parmezanem. Piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu, gdy ser stanie się złotobrązowy. Posyp chrupiącym smażonym boczkiem i posiekaną świeżą natką pietruszki 🙂
Smacznego!

