Świetny przepis zarówno na święta, okazje jak i na zwykły obiad. Pyszna biała kiełbasa, najlepiej ze sprawdzonych składników, aromatyczny wędzony boczek i spora ilość cebuli, wszystko zalane sosem jabłkowym tworzą danie proste, a do tego genialne zarówno w smaku, jak i w prezentacji 🙂

Składniki:

1 kg białej kiełbasy (z dużą ilością mięsa, idealnie byłaby domowa)
200 g wędzonego boczku w plastrach
2 duże cebule pokrojone w półksiężyce
1 łyżka ulubionej musztardy
¾ szklanki soku jabłkowego
kilka gałązek rozmarynu
pieprz do smaku

Przygotowanie:

Owiń kiełbasę w plastry boczku. Sok jabłkowy wymieszaj z musztardą. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź równomiernie cebulę. Na wierzch połóż kiełbasę obtoczoną w boczku. Polej sokiem jabłkowym z musztardą. Posyp pieprzem i pomiędzy kiełbasę daj gałązki rozmarynu. Przykryj naczynie żaroodpordne folią aluminiową i piecz przez 45 minut w 160°C (termoobieg). Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 35-40 minut. Podawaj w naczyniu żaroodpronym 🙂

Smacznego!

jabłko, boczek, proste przepisy, musztarda, cebula, piekarnik, pieprz, wieprzowina, rozmaryn, sól, kiełbasa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 8 =