Zapiekane pomidory
Uwielbiam pomidory koktajlowe, są słodkie, świetnie pasują do różnych dań jako sałatka, przekąska czy też jako dodatek do dań głównych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na zapiekane pomidory koktajlowe z czosnkiem i ziołami, które świetnie pasują jako dodatek do dania, przystawkę czy też przekąskę. Zapach i smak pomidorów jest genialny, a dodatkowo pięknie się prezentują 🙂
Składniki:
500 g pomidorów koktajlowych na gałązkach, umyte
6-7 ząbków czosnku nieobranych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonej bazylii
świeżo mielony pieprz do smaku
szczypta soli himalajskiej (może być normalna sól)
Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego włóż pomidory, a pomiędzy pomidory włóż ząbki czosnku. Całość skrop oliwą i dopraw do smaku przyprawami. Pomidory możesz nakłuć wykałaczką, aby nie pryskały podczas pieczenia. Naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C (grzałka góra – dół) na około 20 minut. Pomidory świetnie pasują jako dodatek do dania, na przykład żeberek, ale także jako zwykła przekąska ze świeżym pieczywem 🙂
Smacznego!