Uwielbiam pomidory koktajlowe, są słodkie, świetnie pasują do różnych dań jako sałatka, przekąska czy też jako dodatek do dań głównych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na zapiekane pomidory koktajlowe z czosnkiem i ziołami, które świetnie pasują jako dodatek do dania, przystawkę czy też przekąskę. Zapach i smak pomidorów jest genialny, a dodatkowo pięknie się prezentują 🙂

Składniki:

500 g pomidorów koktajlowych na gałązkach, umyte
6-7 ząbków czosnku nieobranych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonej bazylii
świeżo mielony pieprz do smaku
szczypta soli himalajskiej (może być normalna sól)

Przygotowanie:

Do naczynia żaroodpornego włóż pomidory, a pomiędzy pomidory włóż ząbki czosnku. Całość skrop oliwą i dopraw do smaku przyprawami. Pomidory możesz nakłuć wykałaczką, aby nie pryskały podczas pieczenia. Naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C (grzałka góra – dół) na około 20 minut. Pomidory świetnie pasują jako dodatek do dania, na przykład żeberek, ale także jako zwykła przekąska ze świeżym pieczywem 🙂

Smacznego!

bazylia, proste przepisy, szybki przepis, czosnek, oliwa, piekarnik, pieprz, sól, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 ⁄ 6 =