Pieczone Sushi
Przeważnie sushi składa się z ryżu i surowych owoców morza, ale tym razem postanowiłam przygotować jedną z moich ulubionych pieczonych ryb nawiązujących do stylu sushi. Smaczne, lekko pikantne danie świetnie nadaje się jako zdrowy, pachnący, lekki obiad 🙂
Składniki:
Sushi ryż:
3 szklanki świeżo ugotowanego ryżu sushi
2 łyżki octu ryżowego
½ łyżki cukru
½ łyżeczki soli
Furikake:
2 łyżki sezamu
1 plasterek nori do sushi pokrojone na mniejsze drobne kawałki
szczypta soli
szczypta cukru
Farsz:
270 g łososia
½ szklanki dojrzałego mango pokrojonego w kostkę
½ szklanki ogórka pokrojonego w kostkę
1 ½ łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka sosu Sriracha (możesz dodać więcej do smaku)
sól i pieprz do smaku
dodatkowo nori do sushi
Przygotowanie:
Sushi ryż:
W małej misce połącz sól, cukier i ocet, aż do momenty kiedy sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Całą mieszankę wlej do ryżu i dokładnie wymieszaj.
Furikake:
Sezam upraż na patelni na małym ogniu, aż będzie złotawy. Dodaj kawałki nori i dokładnie wymieszaj. Dopraw cukrem i pieprzem.
Farsz:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia wyłóż folią, a następnie skrop olejem. Połóż łososia i oprósz wierzch go solą i pieprzem. Piecz przez 15 minut. Usuń skórę z łososia. Mięso ryby rozdrób za pomocą widelca i odstaw na bok. Piekarnik nastaw na temperaturę 200°C. W misce wymieszaj łososia, majonez, śmietanę, magno i ogórek (pozostaw 1-2 łyżki mango i ogórka do udekorowania wierzchu). Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Nasmaruj olejem prostokątne naczynie o wymiarach 8×6 cali (12x20cm). Wsyp ryż, rozłóż go za pomocą łyżki i posyp go połową furikake. Dodaj farsz i dokładnie i równomiernie rozprowadź. Na wierzch wysyp pozostałe mango i ogórki oraz resztą furikake. Skrop majonezem i sosem sriracha. Piecz w piekarniku przez 19-12 minut aż wierzch uzyska złotawy kolor. Podawaj z wodorostami nori 🙂
Smacznego!