Pieczony schab w rękawie
Podczas świąt w polskich domach obowiązkowym przysmakiem jest pieczone mięso takie jak karkówka, schab ze śliwką, czy pasztet. Tym razem postanowiłam przygotować pieczony schab w rękawie. Przygotowanie jest proste, można dodać ulubione przyprawy, a mięso jest kruche i soczyste, idealne na świąteczny stół 🙂
Składniki:
1 kg schabu bez kości umytego i oczyszczonego
4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
1 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Czosnek wymieszaj z ½ łyżeczki soli. Oddzielnie wymieszaj resztę przypraw na przykład w możdżeniu. Schab lekko ponakłuwać z każdej strony i dokładnie natrzyj go czosnkiem z solą Polej olejem i natrzyj dokładnie mieszanką przypraw. Zrób to dokładnie, aby dotrzeć do wszystkich zakamarków. Schab wstaw do lodówki na całą noc, aby przeszła przyprawami. Wyciągnij na godzinę przed pieczeniem. Włóż do rękawa do pieczenia i zamknij klamrami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra – dół) przez godzinę (zasada 1 godzina na jeden kilogram mięsa, czyli jak mięso ma 1 ½ kg to pieczemy 1 ½ godziny). Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i pozwól mięsu odpocząć przez 20 minut. Schab świetnie smakuje na ciepło i na zimno 🙂
Smacznego!