Pieczona perliczka
Perliczka to rodzaj małego ptaka, który nie jest popularna do jedzenia na Filipinach. W polskiej kuchni też raczej nie jest często spotykana, a szkoda bo jest naprawdę pyszna. W tym przepisie danie świetnie przechodzi przyprawami i chrupiącym boczkiem, dzięki czemu perliczka jest soczysta, a danie przepyszne 🙂
Składniki:
perliczka umyta, osuszona, oczyszczona
mała cebula
3 ząbki czosnku
opakowanie boczku parzonego w plastrach (100 g)
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Do środka perliczki włóż cebulę i ząbki czosnku. Powierzchnie ptaka wyłóż plastrami boczku i za pomocą sznurka zwiąż dla bezpieczeństwa. Olej, słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz, majeranek wymieszaj aby powstała marynata. Natrzyj perliczkę połową marynaty i 2-3 łyżeczki wlej do środka ptaka. Wstaw perliczkę do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wstaw mięso na 25 minut bez przykrycia. Po tym czasie podlej mięso marynatą (zostaw jeszcze trochę marynaty) i piecz przez kolejne 25 minut. Po tym czasie ponownie podlej pozostałą marynatą. Następnie zmniejsz ogień i piecz w temperaturze 150°C przez 40 minut podlewając sosem z perliczki po 20 minutach. Podawaj ze smażonymi ziemniakami i smażoną kapustą 🙂
Smacznego!