Czosnek pieczony jest często przygotowywany w naszym domu. Świetnie pasuje do pieczonych dań na ciepło, jak i potem jako pasta do kanapek na zimno. Po upieczeniu czosnek traci swój ostry smak i zapach, a powstaje słodkawy czosnkowy posmak. Niezwykle prosty przepis, a do tego naprawdę pyszny i przydatny 🙂

Składniki:

1 główka czosnku z odkrojoną górną częścią tak, aby odsłonić ząbki
1 łyżeczka oleju
szczypta soli himalajskiej (może być normalna sól)

Przygotowanie:

Główkę czosnku posmaruj z wierzchu olejem i dopraw solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C (grzałka góra – dół) na około 30 minut. Podawaj z ulubionymi daniami głównymi lub jako na przykład pastę do kanapek.

Smacznego!

proste przepisy, szybki przepis, czosnek, olej, piekarnik, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 ⁄ 10 =