Pieczony kurczak to prosty sposób na pyszne, smaczne i soczyste danie. W tym przypadku główny smak mięsa podkreślają rozmaryn i świeża pietruszka. Przepis ten pozwoli Wam przygotować kurczaka z chrupiącą skórką i soczystym mięsem odchodzącym od kości 🙂

Składniki:

4 kawałki kurczaka (2 udka, 2 skrzydełka)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanego rozmarynu
2 łyżki świeżej pietruszki posiekanej
½ łyżeczki czosnku granulowanego
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku (obficie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Mięso włóż do miski, polej oliwą, dodaj przyprawy i dokładnie natrzyj mięso. Wstaw do piekarnika na 40-50 minut. Po wyciągnięciu daj kurczakowi odpocząć przez 5 minut. Udekoruj mięso gałązkami rozmarynu i świeżą pietruszką. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

udka kurczaka, skrzydełka kurczaka, kurczak, papryczka chili, proste przepisy, czosnek, oliwa, pietruszka, pieprz, rozmaryn, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 + 30 =