Pieczony kurczak z rozmarynem
Pieczony kurczak to prosty sposób na pyszne, smaczne i soczyste danie. W tym przypadku główny smak mięsa podkreślają rozmaryn i świeża pietruszka. Przepis ten pozwoli Wam przygotować kurczaka z chrupiącą skórką i soczystym mięsem odchodzącym od kości 🙂
Składniki:
4 kawałki kurczaka (2 udka, 2 skrzydełka)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanego rozmarynu
2 łyżki świeżej pietruszki posiekanej
½ łyżeczki czosnku granulowanego
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku (obficie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Mięso włóż do miski, polej oliwą, dodaj przyprawy i dokładnie natrzyj mięso. Wstaw do piekarnika na 40-50 minut. Po wyciągnięciu daj kurczakowi odpocząć przez 5 minut. Udekoruj mięso gałązkami rozmarynu i świeżą pietruszką. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!