Pieczony kurczak z jabłkami
Niezwykle prosty w przygotowaniu soczysty i smaczny kurczak pieczony. Dodatkowe jabłka sprawiają, że danie jest słodko – kwaśne, w zależności od dobranych jabłek. Idealny sposób na pyszny obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki:
1 kurczak w całości (około 1,5 kg)
4 jabłka (u mnie dwa słodkie i dwa kwaśne) pokrojone w ćwiartki i usunięte z pestek (nie obierałam jabłek)
3 ząbki czosnku
3 ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki majeranku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kurczaka umyj, osusz. Pieprz, sól i przyprawę złocistą wymieszaj razem. Natrzyj dokładnie kurczaka z każdej strony i w środku też. Wstaw kurczaka do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmij kurczaka, posmaruj go delikatnie jedną łyżką oleju i oprósz majerankiem. Do środka włóż czosnek i 3 ćwiartki jabłka. Nogi zwiąż za pomocą sznurka tak, by jabłka nie wypadły. Naczynie do pieczenia wysmaruj pozostałym olejem. Połóż na niego kurczaka, a dookoła daj jabłka i ziemniaki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 90 minut od czasu do czasu polewając kurczaka wodą lub powstałym sosem w naczyniu.
Smacznego!