Pieczone skrzydełka
Skrzydełka to jedno z moich ulubionych dań, idealnie sprawdza się na imprezę jako szybka i smaczna przekąska czy też na klasyczny obiad. Mięso wychodzi soczyste, skórka jest chrupiąca, od razu znikają z talerza 🙂

Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka oczyszczonych, umytych i osuszonych
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki pieprzu
szczypta soli
1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Olej wymieszaj z czosnkiem, słodką papryką, ostrą papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Natrzyj skrzydełka marynatą i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę aby składniki się przegryzły (najlepiej na całą noc). Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz skrzydełka przez 40 minut (po 20 minutach możesz lekko skropić wodą).
Smacznego!
