Skrzydełka to jedno z moich ulubionych dań, idealnie sprawdza się na imprezę jako szybka i smaczna przekąska czy też na klasyczny obiad. Mięso wychodzi soczyste, skórka jest chrupiąca, od razu znikają z talerza 🙂

Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka oczyszczonych, umytych i osuszonych
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki pieprzu
szczypta soli
1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
5 łyżek oleju

Przygotowanie:

Olej wymieszaj z czosnkiem, słodką papryką, ostrą papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Natrzyj skrzydełka marynatą i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę aby składniki się przegryzły (najlepiej na całą noc). Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz skrzydełka przez 40 minut (po 20 minutach możesz lekko skropić wodą).

Smacznego!

skrzydełka kurczaka, kurczak, papryczka chili, proste przepisy, czosnek, olej, piekarnik, pieprz, zioła prowansalskie, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 14 =