Babka piaskowa to tradycyjne polskie ciasto, które jest podawane na polskich stołach szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Przepis jest niezwykle prosty, wystarczy pamiętać by składniki były ciepłe, a babka wychodzi miękka, lekko wilgotna i niezwykle smaczna, idealna na świąteczny stół. Nutka pomarańczy świetnie podkreśla smak tej babki 🙂

Składniki:

200 g masła roztopionego i ciepłego
4 ciepłe jajka (możesz je włożyć do gorącej wody z kranu)
3 łyżeczki słodkiej skórki z pomarańczy (przepis)
180 g cukru
90 g mąki ziemniaczanej
160 g mąki pszennej (najlepiej tortowej typ 450)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka masła do posmarowania formy
2 łyżki bułki tartej do posypania formy
lukier i skórka pomarańczy do udekorowania wierzchu (by zrobić lukier wymieszaj ciepłą wodę z cukrem pudrem)

Przygotowanie:

Przygotuj formę na babkę (mała forma około 22 cm średnicy). Wysmaruj od środka masłem i posyp bułką tartą. Odstaw na bok. Do roztopionego ciepłego masła dodaj słodką skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną razem z proszkiem do pieczenia do miski, odstaw na bok. Jajka wbij do innej większej miski i dodaj cukier. Ubijaj przez 5 minut, dodaj cukier wanilinowy i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż masa stanie się puszysta, jasna i gęsta. Dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie szpatułką dokładnie wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj roztopione masło (ważne, żeby było ciągle ciepłe) razem ze skórką pomarańczy i ponownie delikatnie wymieszaj szpatułką aż do uzyskania jednolitej masy. Przelej ciasto do formy na babkę i piecz w temperaturze 170°C przez około 40 minut aż do uzyskania suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnij babkę z formy i ostudź. Udekoruj lukrem, skórką z pomarańczy lub po prostu cukrem pudrem. Możesz oczywiście udekorować babkę według własnego uznania 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, pieczenie, masło, ciasto, jajko, mąka, pomarańcza, piekarnik, mąka ziemniaczana, bułka tarta, cukier puder, cukier, cukier wanilinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 ⁄ 4 =