Ciasto owocowo migdałowe
Migdały i owoce to ciekawa kompozycja. Ciasto na bazie migdałów jest lekko cięższe niż klasyczne ciasto biszkoptowe, ale smakuje wspaniale, jest wilgotne i aromatyczne. Dodatek kremu i owoców tworzą fajną całość na deser dla każdego, kto nie ma alergię na orzechy 🙂
Składniki:
½ szklanki masła miękkiego
2 jajka
1 ½ szklanki przesianej mąki do ciasta
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli
1 szklanki migdałów pokrojonego w paski
1 szklanka cukru
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
½ szklanki maślanki
szklanka płatków migdałowych
Krem:
śmietanka 30 %
cukier puder
1 szklanka świeżych malin
1 szklanka świeżych jagód
Przygotowanie:
Pozostaw jajka i masło w temperaturze pokojowej na 30 minut. Podgrzej piekarnik do 190ºC. Wysmaruj boki dwóch form do ciasta masłem, a spód form przykryj za pomocą papieru do pieczenia. Obsyp delikatnie mąką. W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól, odstaw na bok. W robocie kuchennym połącz cukier i migdały, przykryj i zmiel na drobne kawałki. W dużej misce zmiel masło z mieszanką cukru i migdałów, aż masa będzie puszysta. Dodaj pojedynczo jajka i dobrze je ubijaj. Dodaj ekstrakt migdałowy. Na przemian dodawaj mieszankę z mąką razem z maślanką, po każdym dodaniu ubijaj aż do połączenia składników. Przenieś przygotowaną masę do form na ciasto i równomiernie rozdziel. Piecz przez 25 minut aż do uzyskania suchego patyczka. Ostudź pozostawiając w formach przez co najmniej 10 minut. Teraz czas na krem. Śmietankę wlej do miski, miksuj przez 2-3 minuty i dodaj cukier puder. Ubijaj, aż krem stanie się puszysty. Umieść warstwę ciasta na talerzu, połóż pół szklanki kremu i umieść maliny i jagody. Połóż kolejną warstwę ciasta na wierzch. Równomiernie rozsmaruj pozostały krem i udekoruj jagodami i malinami. Posyp całość cukrem pudrem i płatkami migdałowymi 🙂
Smacznego!