Cukiniowe babeczki z kawałkami czekolady
Często zastanawialiśmy się, co może być najlepsze jako przekąska. Postanowiłam więc zrobić łatwą, zdrową i pyszną przekąskę, którą na pewno pokochasz. Widząc ten przepis mój mąż powiedział, że jestem dziwna, ale kiedy wyciągnęłam babeczki z piekarni to nie mógł przestać jeść i szybko zjadł tę przekąską. Nasza mała córeczka też uwielbia te babeczki! 🙂
Składniki:
1/3 szklanki masła orzechowego
1/3 szklanki syropu klonowego
2 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
¼ szklanki mleka
1 duża cukinia (lub szklanka startej cukinii)
1 szklanka płatków czekoladowych (może być pokruszona czekolada)
Przygotowanie:
Zetrzyj cukinię na dużych oczkach za pomocą tarki, następnie ściśnij ją, aby usunąć wodę i odłóż na bok.
W drugiej misce za pomocą łyżki wymieszaj masło orzechowe, syrop klonowy i jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i ponownie zamieszaj. Następnie dodaj startą cukinię i połowę kawałków czekolady, mieszaj aż osiągniesz jednolitą masę. Masę przenieś do babeczkowej blaszki wypełnioną papierowymi kubeczkami do pieczenia babeczek. Górę masy posyp pozostałą ilością płatków czekolady. Piecz w 180ºC (termoobieg) przez 20 minut.
Smacznego!