Orzechowe macaronki z kremowym nadzieniem
Zbliża się spotkanie przy herbacie? A może rodzina wpadnie na kawę? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Tutaj znajdziesz prosty przepis, który jest idealny na każdą okazję 🙂
Składniki:
1 szklanka cukru pudru
½ szklanki mąki orzechowej (mogą być drobno zmielone orzechy włoskie)
2 duże jajka
¼ szklanki cukru
½ szklanki mleka
3 łyżki masła niesolonego
barwnik do jedzenia (według uznania)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Przesiej do miski cukier puder i mąkę. Wymieszaj i odstaw na bok. Do dużej miski wrzuć białka z jajek i ubij. Powoli dodawaj cukier puder i mieszaj aż masa stanie się puszysta. Dodaj barwnik, aby uzyskać porządany kolor. Dodaj mieszankę cukru pudru i mąki i powoli mieszaj za pomocą szpatułki aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie mieszankę ciasta włóż do rękawa cukierniczego. Na blaszce z papierem do pieczenia twórz okrągłe kształty. Potrząsaj blaszką kilka razy aby usunąć pęcherzyki powietrza i odstaw na 30 minut do przeschnięcia. Nastaw piekarnik na 150ºC (termoobieg) i piecz przez 15 minut.
Nadzienie:
W małym garnku włóż żółtka. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Gdy składniki się połączą zacznij podgrzewać garnek na średnim ogniu. Dodaj mleko, masło i ekstrakt waniliowy. Gotuj i mieszaj aż mikstura będzie gęsta.
Włóż nadzienie do rękawa cukierniczego i nałóż nadzienie na jednej macaronowej muszli. Przykryj za pomocą drugiej muszelki tworząc coś na wzór kanapek.
Smacznego!