Strogonow to spolszczona zupa pochodzenia rosyjskiego z dużą ilością mięsa i łatwo dostępnymi w Polsce składnikami. Oryginalnie danie te powinno być przygotowane z polędwicy wołowej, ale w tym przypadku postawiłam na tańsze i równie smaczne mięso wieprzowe. Prosty przepis, który właściwie robi się sam 🙂

Składniki:

900 g łopatki wieprzowej pokrojonej w dużą kostkę
250 g pieczarek pokrojonych w paski
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
200 g koncentratu pomidorowego
3 ogórki konserwowe pokrojone w paski
1 łyżka musztardy
200 g śmietany 18 %
1 l wrzątku
łyżka mąki
sól i pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:

Rozgrzej mocno olej na patelni i przełóż partiami mięso (aby patelnia nie straciła temperaturę). Smaż, aż mięso się zarumieni. Całość przenieś do garnka i zalej wrzątkiem, aby przykryć mięso. Duś, aż mięso zmięknie, czyli przez około godzinę. Na tej samej patelni podsmaż cebulę. Gdy uzyska szklany kolor dodaj pieczarki i paprykę. Smaż razem parę minut i dodaj do mięsa. Dodaj także ogórki. Do garnka teraz dodaj musztardę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Rozrób mąkę w zimnej wodzie i dodaj do dania aby zagęścić lekko zupę. Wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami. Gdy zupa już smakuje idealnie ściągnij ją z gazu i zapraw śmietaną (dodaj śmietanę i wymieszaj).

Smacznego!

papryka, krem, mąka, pieczarki, musztarda, cebula, ogórek kiszony, wieprzowina, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 + 9 =