Galette z truskawkami
Bardzo prosty sposób na tarte w wiejskim stylu bez używania formy do ciasta. Pyszne, kruche ciasto z dodatkami słodkich owoców to idealna mieszanka dla każdego. Ciasto świetnie smakuje na ciepło (na przykład razem z lodami) jak i na zimno 🙂
Składniki:
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki
¼ łyżeczki soli
1 łyżka cukru
½ szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę
¼ szklanki śmietany 18%
1 jajko ubite, do posmarowania ciasta
cukier puder do dekoracji
Nadzienie:
2 szklanki świeżych truskawek pokrojonych w paski
2 ½ łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka świeżego soku z cytryny
Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp mąkę, sól i cukier. Wymieszaj za pomocą widelca i dodaj masło. Mieszaj, aż mieszanka będzie wyglądała mniej więcej jak bułka tarta. Dodaj śmietanę i miksuj, aż składniki się połączą. Za pomocą rąk uformuj z ciasta kulkę, obsyp mąką i zawiń w folie do żywności. Włóż do lodówki na godzinę. Przez ten czas przygotuj nadzienie po prostu mieszając wszystkie składniki nadzienia w misce. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyciągnij ciasto z lodówki i odstaw na 5 minut, aby trochę zmiękło. Rozwałkuj ciasto na płaski okrąg na blacie obsypanym mąką. Przenieś ciasto na papier do pieczenia. Mieszankę z truskawkami wlej na środek ciasta pozostawiając 2 cm krawędzi. Złóż brzegi ciasta i wysmaruj je ubitym jajkiem. Piec w piekarniku przez 25-30 minut aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie posyp cukrem pudrem. Gotowe 🙂
Smacznego!