Rogaliki truskawkowe to fajna, słodka przekąska do kawy lub herbaty. Puszyste, słodkie ciasto drożdżowe z dodatkiem słodkiego dżemu to idealna przekąska dla zarówno dużych jak i małych domowników 🙂

Składniki:

1 łyżka suchych drożdży
½ szklanki ciepłej wody
½ szklanki mleka
½ szklanki rozpuszczonego masła
½ szklanki cukru
1 łyżeczki cukru
2 jajka
4 szklanki mąki
dżem truskawkowy
cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Połącz wodę i drożdże w misce. Pozostaw na 5 minut lub gdy zaczną bąbelkować. Wlej mleko, masło, cukier i sól i wymieszaj. Ubij jajka i dodaj do mieszanki. Stopniowo dodawaj około 3 ¾ szklanki mąki i mieszaj, aż powstanie miękkie ciasto. Zagniataj ciasto przez około 5-6 minut i przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, podziel na pół. Rozwałkuj ciasto na prostokątny kształt o grubości pół centymetra. Pokrój na 6 kawałków. Rozłóż 1 ½ łyżki dżemu truskawkowego. Zwiń, zaczynając od szerokiego końca, aby uformować kształt półksiężyca. Umieść je w odległości centymetra od siebie na blasze do pieczenia spryskanej olejem. Przykryj czystą szmatką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Powtórz ten proces dla drugiej połowy ciasta. Przez ten czas rozgrzej piekarnik do 200ºC. Posmaruj każdy rogalik masłem i piecz przez 10-12 minut lub do złotego koloru 🙂

Smacznego!

pieczywo, masło, ciasto, jajko, mąka, dżem, mleko, piekarnik, cukier puder, sól, truskawki, cukier, słodkości, woda, drożdże

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 − 4 =