Udka pieczone
Uwielbiam pieczonego kurczaka, jest to świetny sposób na przygotowanie dania dla kilku osób niewiele przy tym robiąc. Największą robotę robi tutaj aromatyczna marynata, a sposób pieczenia sprawia, że kurczak jest soczysty, pyszny i rozpływa się w ustach 🙂
Składniki:
1 kg udek i podudzia kurczaka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ulubionej musztardy
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kurkumy w proszku
2 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza mięsem dokładnie wymieszaj na marynatę. Włóż mięso do miski, wlej marynatę i dokładnie natrzyj każdy kawałek kurczaka marynatą. Zamarynuj mięso przez co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż kurczaka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C (góra – dół) i piecz przez 40-50 minut. Jeśli chcesz by mięso odchodziło od kości zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz kolejne 30 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, frytkami i ulubioną surówką 🙂
Smacznego!