Pieczona pierś z indyka
Świetny przepis na soczystą i smaczną pieczoną pierś z indyka. Danie te świetnie nadaje się na ciepło, jako pyszny obiad, jak i na zimno jako dodatek do kanapek. Z powstałych soków i marynaty można też przygotować przepyszny sos, który jeszcze bardziej podkreśli smak tej pieczeni. Proste przygotowanie, a efekt smakowy i wizualny genialny 🙂

Składniki:
1 kg piersi z indyka
4 łyżki oleju
1 łyżka wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza mięsem dokładnie wymieszaj, aby uzyskać marynatę. Włóż pierś do naczynia żaroodpornego i wlej na nią całą marynatę. Dokładnie natrzyj mięso. Wstaw naczynie z mięsem do lodówki na noc. Wyciągnij naczynie z indykiem na około godzinę przed wstawieniem do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180ºC (góra – dół) i piecz pod przykryciem przez około 45 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut, by pierś się zarumieniła.
Jeśli lubisz sos to powstałe soki z indyka i marynaty możesz zagęścić za pomocą zasmażki z mąki i masła 🙂
Smacznego!

