Konfitura z czerwonej cebuli
Prosty w przygotowaniu i bardzo dobry dodatek do różnego rodzaju dań. Konfitura z czerwonej cebuli swoim słodkim smakiem świetnie podkreśla smak wędlin, serów, kanapek, czy też tak zwanych fast foodów domowej roboty, ale także idealnie pasuje do podkręcenia smaku sosów na obiad 🙂
Składniki:
3 czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka
3 łyżki cukru brązowego
4 łyżki octu
130 ml czerwonego wina wytrawnego
1 łyżka oliwy
1 czubata łyżka masła
½ łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W małym rondlu o grubym dnie rozpuść masło razem z oliwą. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Gdy cebula będzie szklista dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Zalej całość octem i winem i doprowadź do wrzenia. Dodaj tymianek, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez około 30-40 minut od czasu do czasu mieszając, aż sos się zredukuje, a cebula będzie miękka. Dodawaj jako dodatek do potraw, jak na przykład do kanapek, hot dogów, czy nawet steka 🙂
Smacznego!