Pita
Pita to okrągłe proste pieczywo służące jako kieszonka na ulubione dodatki zarówno mięsne jak i wegetariańskie. Proste przygotowanie, łatwo dostępne składniki, a pieczywo wychodzi super. Świetne także jako zwykła przekąska bez dodatków 🙂
Składniki:
400 g mąki pszennej
5 g suszonych drożdży
200 ml ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przesyp do miski i wymieszaj. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut aż będzie jednolite i gładkie. Przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut. Po tym czasie przenieś ciasto na delikatnie posypaną mąką stolnicę. Przez chwile wyrabiaj ciasto, podziel je na 6 równych kawałków, z których uformuj gładką kulkę. Rozwałkuj kulki na placek o wielkości mniej więcej 15 cm. Pamiętaj, by na blacie była mąka by placki się nie przykleiły. Przykryj placki ściereczką i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) na średnim ogniu. Gdy patelnia będzie nagrzana to połóż placek i smaż z każdej strony przez około 2 minuty, aż do uzyskania ładnych pęcherzyków. Pita jest gotowa, możesz ją jeść jako kieszonka z dodatkami lub bez dodatków 🙂
Smacznego!