Domowa czekolada dubajska
Kadayif to ciasto francuskie wykonane z nitek filo, używane do gotowania wielu deserów bliskowschodnich, w tym knafe. Można je przekładać orzechami, serem, mięsem i warzywami.
Ten przepis podnosi poziom klasycznego knafe dzięki chrupiącej konsystencji, kremowemu nadzieniu z pistacji i pysznej czekoladzie, które tworzą zachwycający deser, idealny na specjalną okazję w domu 🙂

Składniki:
100 g kadayif
2 łyżki masła
1/2 szklanki kremy pistacjowego
200 g ulubionej czekolady (użyłam 100g mlecznej czekolady i 100g gorzkiej czekolady), posiekane
Przygotowanie:
Posiekaj kadayifę na kawałki o grubości 1 cm, a następnie umieść ją w średniej wielkości misce. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Rozpuść masło, a następnie dodaj posiekaną kadayifę, smaż przez 10 minut, mieszając co kilka minut, aby kadayif równomiernie się przypiekła na złoty kolor. Umieść przypieczoną kadayifę w dużej misce, pastę pistacjową i całość dobrze wymieszaj, aby się połączyły. Odstaw. Rozpuść posiekaną czekoladę w kąpieli wodnej. Wymieszaj, aby wygładzić wszelkie kawałki. Wlej trochę roztopionej czekolady na spód foremki do czekolady. Wygładź szpatułką, aż utworzy się równomierna warstwa. Włóż do lodówki, aby stężała przez 5 minut lub do momentu, aż czekolada stwardnieje, a następnie nałóż łyżką całą mieszankę pistacjowej kadayif na wierzch i rozprowadź, aby równomiernie pokryć czekoladę. Wlej pozostałą roztopioną czekoladę na wierzch, wygładź tak, aby czekolada równomiernie pokryłą nadzienie. Pozostaw w lodówce na kolejne 5-10 minut.
Smacznego!
