Pączki
Niedługo zbliża się Tłusty Czwartek, jest to jedno z moich ulubionych świąt, bo można dobrowolnie pożerać pączki przed postem wielkanocnym. Z tej oto okazji postanowiłam własnoręcznie zrobić smaczne, słodkie i puszyste pączki dla całej rodziny. Domowe pączki wyglądają cudownie i są smaczniejsze niż ze sklepu 🙂

Składniki:
500 g mąki przesianej
50 g świeżych drożdży pokruszonych by łatwiej je rozpuścić
100 g cukru
100 g masła rozpuszczonego
4 żółtka
1 jajko
250 ml ciepłego mleka
1 łyżka spirytusu
mąka do posypania blatu
1 l oleju
dżem jako nadzienie (u mnie truskawkowy)
cukier puder
ciepła woda
słodka skórka pomarańczy (przepis) do dekoracji
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować zaczyn, w tym celu do miski (miska powinna być odpowiednio duża bo zaczyn zwiększy swoją objętość) wlej mleko, wsyp drożdże, 2 łyżeczki cukru i 5 łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Przez ten czas przygotuj 2 garnki, jeden większy i drugi mniejszy. Do większego wlej wodę, do mniejszego garnka włóż żółtka i jajko oraz resztę cukru. Najważniejsze, by mniejszy garnek stabilnie utrzymywał się na dużym garnku i nie dotykał wody. Zagotuj wodę w dużym garnku i zmniejsz ogień, postaw mniejszy garnek i miksuj jego zawartość przez około 10 minut do uzyskania puszystej masy. Mąkę przenieś do dużej miski, dodaj zaczyn oraz masę jajeczną. Wyrób ciasto i stopniowo dodawaj masło cały czas wyrabiając ciasto. Pod koniec dodaj spirytus i przez moment wyrabiaj, aby składniki się połączyły. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj urośnięte ciasto na grubość 0,5 – 1cm lub w zależności jak duże pączki chcemy. Za pomocą dużej szklanki wytnij okrągłe kształty i podziel je by mieć pary. Połóż 1 łyżkę dżemu na środku okrągłego ciasta i wyłóż kolejne ciasto. Naciśnij boki, aby połączyć i zlepić ciasta, upewnij się, że nadzienie jest szczelnie zamknięte. Powtarzaj proces aż do wyczerpania ciasta. Przykryj pączki ściereczką i odstaw na około 40-50 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzej olej w garnku do temperatury około 160-170°C. Smaż pączki około 2 minut z każdej strony (warto wkładać pączki do dołu od strony rośnięcia ciasta). Po usmażeniu odkładaj pączki na ręcznik papierowy aby tłuszcz ociekł. Wymieszaj cukier puder z wodą do uzyskania lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaj wodę, jeśli zbyt rzadki dodaj cukier puder. Polej pączki lukrem i posyp skórką pomarańczy. Najlepiej smakują świeże 🙂
Smacznego




