Oponki to przekąska bardzo popularna w Polsce. Pierwszy raz deser ten spróbowałam w Darłowie podczas naszej wycieczki. Wtedy też Bartek powiedział mi, że jego mama często robiła takie pączki. Tak więc postanowiłam przygotować oponki, które są pulchne, lekkie i niezwykle smaczne 🙂 

Składniki:

300 g mąki
50 g cukru
250 g twarogu półtłustego zmielonego np. widelcem (można użyć mascarpone, ale wtedy trzeba dodać mniej śmietany)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 żółtka
100 g śmietany 12 % lub jogurtu greckiego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki octu
700 ml oleju do smażenia
1 kieliszek spirytusu 95%
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Na blacie wyłóż mąkę, cukier, twaróg, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, sodę i ocet. Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli ciasto za bardzo się klei dodaj niedużą ilość mąki. Gdy ciasto jest gotowe oprósz je mąką i rozwałkuj na grubość 0,5 – 1 cm, w zależności jak grube oponki chcesz uzyskać. Za pomocą szklanki i kieliszka zrób odpowiedni kształt oponek. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkuj i twórz oponki aż do zużycia ciasta, resztę ciasta możesz po prostu usmażyć. W dużym garnku rozgrzej olej ze spirytusem do temperatury 175°C. Jeśli nie masz termometru to rozgrzej olej na średnim ogniu przez około 10 minut i obserwuj jak oponki się smażą. Smaż oponki z każdej strony przez minutę na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż oponki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy lekko ostygną obsyp wierzch oponek cukrem pudrem. Podawaj od razu, bo wtedy są najlepsze 🙂

Smacznego!

spirytus, twaróg, pączek, jajko, mąka, mascarpone, olej, cukier puder, soda, cukier, słodkości, cukier wanilinowy, ocet, jogurt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 14 =