Napoleonka
Deserów nigdy za wiele, a ten jest jednym z moich ulubionych. Napoleonka, czy też kremówka, to wysokie ciasto ze wspaniałym budyniowym kremem, które rozpływa się w ustach. Kolejną zaletą tego ciasta jest to, że zachowuje długo świeżość, choć my zjedliśmy ciasto jeszcze tego samego dnia 🙂
Składniki:
300 g ciasta francuskiego
3 jajka
⅓ szklanki cukru
3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego (15 g)
⅓ szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Ciasto podziel na 4 równe prostokątne kawałki i piecz przez 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Przez ten czas przygotuj krem. Do rondelka z grubym dnem dodaj jajka i cukier zwykły, roztrzep za pomocą widelca. Następnie dodaj mąkę i cukier wanilinowy i ponownie wymieszaj. Zalej wszystko mlekiem, postaw na małym ogniu i ciąglę mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Uważaj, by nie przypalić garnka. Po zagotowaniu odstaw z ognia i przestudź. Kiedy ciasto i krem przestygną to czas na robienie warstw. Połóż ciasto i nałóż krem, następnie ponownie ciasto i ponownie krem. Ostatnia warstwę ciasta pokrusz i udekoruj wierzch. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!